luni, 26 noiembrie 2012

Grădina Botanică din Barcelona

Ca peisagişti am vizitat, poate nu multe, dar câteva grădini botanice din lume cu siguranţă. Una care ne-a plăcut foarte mult este cea din Barcelona, Spania. Nu are o suprafaţă foarte întinsă, dar ce e special în ceea ce priveşte terenul este că se află pe un deal. Terenul nu este plat, astfel conturându-se peisaje ascendente şi descendente, puncte de panoramare şi tot felul de colţişoare retrase între terase.

O textură foarte interesantă şi foarte folosită este cortenul care creează un contrast puternic între pavajul deschis la culoare, elementele de limitare şi mobilier (realizate în mare parte din corten) şi verdele plantelor.

[Sursă foto]

Ca şi varietăţi de plante, aceste sunt din cele 5 zone mediteraneene: Australia, Chile, California, Africa de Sud şi zonele mediteraneene de vest si est.

Un lucru bine de ştiut: chiar şi în cazul unei Grădini Botanice care ar părea că trebuie proiectată de un peisagist s-au folosit cunoştinţe ale mai multo profesionişti: arhitect (Carlos Ferrater şi Josep Lluís Canosa), peisagist (Bet Figueras), inginer horticultor (Artur Bossy) şi biolog (Joan Pedrola). deci e clar, proiectele noastre au nevoie de păreri din mai multe domenii, sunt interdisciplinare.

Un lucru spectaculos, care ne-a plăcut extrem de mult a fost pavilionul de intrare in grădină, foarte geometric, de altfel ca toată grădina.









Şi, în final, un filmuleţ din Grădina Botanică din Barcelona.


[Sursă informaţii]
[Site oficial Grădina Botanică Barcelona

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu