luni, 3 decembrie 2012

The Lion Grove Garden, Suzhou, Cina


 Mă-ntrebam deunăzi ce-i cu grădinile astea zen..știm că pentru asta-i suntem tributari Chinei..care le-a creat mai întâi în interiorul templelor budiste.

 O astfel de capodoperă am descoperit în documentarul făcut de BBC - 80 gardens around the world, cu Don Monty, un pasionat al artei grădinilor. Este vorba de grădina The Lion Grove, distinsă prin compoziția sa preponderent minerală, din roci calcaroase care duc imaginația spre diferite forme zoomorfe, în special spre aceea a unui leu. Astfel a reieșit o grădină zen, datând din anul 1342, cea mai veche grădină în interiorul unui templu Budist din Suzhou, China. Povestea care stă la baza acestui concept inedit este că, a fost creată de un călugăr budist, al cărui învățător a urmărit un leu în periplul său prin zona actualei grădini și care la un moment dat s-a întins pe pământ, și-a scuturat coama, iar firele de păr împrăștiate în toate părțile, când au atins solul, s-au transformat în formațiuni sculptate în formă de leu.  
sursa foto
sursa foto
sursa foto
sursa foto
sursa foto
sursa foto


Grădinile zen prin rocile specifice folosite în amenajare, cu formele lor caracteristice creează un univers în care nu ești lăsat să descoperi totul dintr-o dată, în care trebuie să te lași scufundat, confuz încât să te pierzi, să dispari și să devii una cu natura și astfel spațiul ți se va revela ca o experiență spirituală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu