vineri, 28 octombrie 2011

La Villette


Arhitect: Bernard Tschumi
Suprafaţă: 55 ha
Amplasare: nord-estul Parisului, Franţa    

     Amplasamentul pe care se află parcul La Villette a fost până în secolul al XVIII-lea o zonă rurală si împădurită.
       În 1808 situl a fost legat de Paris printr-un apeduct, care în 1825 a devenit navigabil – Canalul l’Ourcq, iar în 1841 a fost separat de Paris printr-un zid de fortificaţie; în 1860 a fost integrat în oraşul Paris, făcând parte din Al 19-lea Arondissment.

Sursă foto
     Anul 1867 este anul în care sunt inaugurate abatoarele La Villette. Arhitectul care se ocupă de „proiectul abatoarelor şi al pieţei” este Mr. Janvier, având ca model Halele din centrul Parisului. Astfel, locul a devenit unul dintre centrele economice ale Parisului. Abatoarele au fost renovate în anul 1949, dar cu trecerea timpului au devenit neigienice, iar mirosul provenit din zona abatoarele îi deranja pe locuitorii vecini.     
     Pe 15 mai 1974, Guvernul decide sa pună capăt activităţilor ce aveau loc pe spaţiul ce urma sa fie parcul La Villette.
     În 1982 a fost lansat concursul de arhitectură pe care arhitectul francez de origine elveţiană – Bernard Tschumi avea să-l câştige. Conceptul trebuia să „lege” urbanismul, stilul de viaţă, arta şi ştiinţa, Parisul şi suburbiile sale.
     În 1985 s-au reconstruit Marile Hale (Bernard Reichen şi Philippe Robert), clădirile realizate din sticlă şi metal erau destinate expoziţiilor şi evenimentelor, iar în acelaşi an a fost inaugurată şi „Geoda” – cel mai mare cinematograf din Franţa.
     Inaugurarea parcului La Villette a fost facută în anul 1987 ca fiind cel mai mare parc din Paris – un loc cu o „expresie” foarte puternică.