vineri, 30 noiembrie 2012

Uite-aşa trece timpul...cel puţin în Central Park

Nu i-am dat atenţie prima dată când l-am văzut, dar a doua oară când am văzut filmuleţul am observat cum trece timpul...

[Sursă]

Las Pozas, Xilitla, Mexic. O gradină suprarealistă

Călătorind imaginar prin lume, cel mai mult mi-aș dori să văd o grădină deosebită de oricare alta, cred, care atinge culmile fantasticului, ale suprarealismului. Această grădină există și e creată de un poet britanic sub patronajul căruia se afla curentul artistic suprarealist, sir Edward James. În jungla Mexicului acest excentric personaj a construit din beton un adevărat orășel ce se-ntinde pe o suprafață de 5000 mp, cu reprezentări și trasee de neimaginat, surprinzătoare și de-a dreptul..fantastice. Totul a pornit de la un nor de fluturi albaștri care-au năpădit trupul prietenului său care-l însoțea în călătorie, în timp ce se bucura de razele soarelui întins pe-o piatră, după ce s-a scăldat într-unul din lacurile naturale ale junglei. Această imagine i s-a părut autorului grădinii  de-o expresivitate suprarealistă, luând-o drept un semn că acesta-i locul unde-și va construi o grădina în același ton cu experiența trăită.

Sir Edward James și colonade de bambus..din beton..
sursa foto
sursa foto

 Trepte care duc înspre neant..
sursa foto

sursa foto

sursa foto


sursa foto


sursa foto

sursa foto
Încet, încet..jungla mistuie formațiunile ciudate în ruină..așa cum a făcut-o și cu rămășițele orașelor civilizației Aztece.
sursa foto
   

L-am găsit pe Robinson Crusoe!




Are şi un câine!
După ce şi-a pierdut nevasta şi averea, australianul s-a hotărât să se retragă pe o insulă pustie şi deşi este singur, nu îşi doreşte altceva decât să rămână pe insulă. Curios aş zice!


Cred că de la câine i se trage fericirea.


[Sursă]


O grădină altfel

Grădină atârnată.. într-un fir de ață? Este vorba despre arta antică japoneză a bilelor din mușchi vegetal, kokedama - (koke-mușchi dama-bilă).. este un tip de bonsai pe care-l puteți amenaja ușor în cadrul locuinței dacă nu vă bucurați de o grădină proprie.  


sursa foto
Terasă veselă..relaxantă..plină de inspirație..
sursa foto

De ce nu și  o... crassulaceae..
sursa foto
 Într-o mare de ferigi suspendate..
sursa foto

Poate o amenajare exterioară..vă încântă și animă atmosfera.
sursa foto
Iată o viziune contemporană inspirată din tehnica antică japoneză. Instalații ale unei grădini pe sfori alcătuită din bile de mușchi suspendate, în interiorul cărora se află rădăcinile sau bulbii plantelor alese în amenajare. 
sursa foto

sursa foto
Un link care vă poate fi de ajutor în cazul în care doriți să puneți în practică ideea..
http://www.designsponge.com/2011/04/diy-project-kokedama-string-garden.html

Unii aşa utilizează căzile


Văzută pe terasa unui hostel barcelonez.


joi, 29 noiembrie 2012

Cum ar fi să faci aşa-ntr-o noapte? Cu oraşul tău.

How would be to do something like this one night? To your city.


[Later Edit][The Making of]

Vrem piste pentru biciclete!

Da, aşa spunem noi că vrem piste pentru biciclete şi în Bucureşti! Vă arătăm un proiect artistic foarte interesant, diferit. Un fel de sculptură... care nu doar că se vede, dar se şi aude atunci când bate vântul.

De observat şi modul în care instalaţia se integrează în context şi felul în care cuprinde pietrele care devin, astfel accente de volum.

Proiectul se numeşte: 5000 Bicycle Bells Give the Wind a Voice, iar autorul se numşte Ronald van der Meij.





[Preluare]

About adventures


[Mai multe imagini aici]

Un pavaj simplu şi o senzaţie primăvăratică

Un pavaj cu petale minerale... Aşa am găsit în Barcelona, pietricele mici şi albe care stăteau cuminţi pe alei ca petalele florilor de primăvară. Ne-au plăcut.


O idee

Integrată-ntr-un proiect, ideea ar putea fi interesantă.


[Preluare fotografie]

miercuri, 28 noiembrie 2012

Buzunare vegetale

Buzunarele din imagine ne sunt dragi şi ar putea rezolva problema multor mici grădini înghesuite între calcane.
Din păcate nu avem sursa fotografiei, am găsit-o rătăcită într-unul din articolele noasre pline de inspiraţie. Cum găsim, cum vă anunţăm.

IED Barcelona

Dacă tot am început cu Barcelona, cred că e o idee bună să continuăm aşa că vă mai arătăm şi Institutul European de Design, din Barcelona (IED). Am vizitat facultatea în cadrul unui program din Barcelona, 48h Open Houses în care mai multe case şi clădiri interesante erau deschise publicului.


[Sursă foto]
Intrarea in clădire se face printr-o curte interioră foarte drăguţă, acoperită cu deck din lemn, în plan înclinat pentru ca oricine să poată urca, fără alte rampe aiuristice şi greu accesibile.


Am fi ipocriţi dacă am spune că nu ne place, dar cârcotaşi fiind... Ar fi putut fi mai multe accente vegetale centrale poate, nu doar perimetrale deşi de multe ori şi spaţiul liber şi simplu dă o atmosferă extrem de plăcută.








[Sursă foto]



marți, 27 noiembrie 2012

Balustrada prietenoasă

O balustradă de balcon nu foarte "proiectată", dar destul de prietenoasă. Cred că în peisagistică lucrurile nu trebuie să fie atât de calculate, prevăzute şi fără imperfecţiuni.... O posibilitate.


U.A.P. - Colonia pictorilor - Baia Mare


Vă întrebați dacă există spații publice de calitate la noi pe meleaguri...Să vedem dacă cel de mai jos vă incită în a-l explora.  

Eram la Baia Mare și mi s-a spus de un loc deosebit, ”reprezentarea mentală a oraşului Baia Mare prin intermediul imaginii de „oraş al pictorilor”, așa cum descrie Dr. Tiberiu Alexa în cadrul Muzeului de Artă, Baia Mare. 
Arhitectul Adrian Ghinea, participant în cadrul proiectului, îmi povestea că s-a vrut o poartă de intrare oficială în incintă, dezvoltându-se pe parcurs ca și spațiu - poartă  materializată printr-un panou metalic decorativ glisant pe șine. Elementele constructive reprezentative sunt betonul, metalul și lemnul. Prezența scuarului verde a determinat abordarea arhitecturală contrastantă prin materialele folosite, însă ca suprafață ocupată este de 10 ori mai mică decat cea a părții vegetale în care se integrează astfel, neagresiv. Compozițiile de linii verticale și orizontale se regăsesc atât în corpul propriu-zis cât și în sistematizarea exterioară. Finisajul pereților exteriori este realizat din beton turnat în cofraje ce definesc o structură plin/gol rezultând ritmul compozițional de linii verticale. Același ritm se regăsește în terasa adiacentă corpului "poarta", construită din bârne de lemn. Același joc de linii orizontale versus verticale este descris în porțiunea de trotuar din fața intrării, de data aceasta sesizat prin iluminatul cu leduri in pardoseala. Totodată mobilierul din interior este alcătuit din corpuri aplicate pe pereți sau suspendate de tavan în acelasi limbaj de compoziție vertical - orizontal, jucând rolul de cadru expozițional al artiștilor plastici. Amenajarea spațiului verde în care s-a poziționat elementul de arhitectură este realizată cu scopul evidențierii acestuia și integrării sale fluide în restul zonei verzi de tip scuar.   
sursa foto

 asocierea de diferite texturi în suprafețele de călcare

sursa foto
sursa foto
jocul de litere dispuse în planuri diferite intensifică ritmul vertical-orizontal/ sus-jos 
sursa foto

sursa foto


sursa foto
Amenajarea exterioară simplă - gazonarea și folosirea pietrișului ornamental dispus perimetral subliniază arhitectura ”corpului-poartă”  

sursa foto

Iluminatul nocturn este realizat printr-un set de leduri ascunse într-o nișă la nivelul soclului, seara creând  senzația de plutire. 
sursa foto


sursa foto

În concluzie, Colonia Pictorilor din Baia Mare conferă unicitate locului printr-un spațiu public de calitate.

Acest articol a fost realizat împreună cu arh. Adrian Ghineaunul dintre participanții în cadrul proiectului firmei 9 Opțiune, Baia Mare. [ http://www.9.optiune.ro/?portfolio=colonia-pictorilor ]