Vă întrebați dacă există spații publice de calitate la noi pe meleaguri...Să vedem dacă cel de mai jos vă incită în a-l explora.
Eram la Baia Mare și mi s-a spus de un loc deosebit, ”reprezentarea mentală a oraşului Baia Mare prin intermediul imaginii de „oraş al pictorilor”, așa cum descrie Dr. Tiberiu Alexa în cadrul Muzeului de Artă, Baia Mare.
Arhitectul Adrian Ghinea, participant în cadrul proiectului, îmi povestea că s-a vrut o poartă de intrare oficială în incintă, dezvoltându-se pe parcurs ca și spațiu - poartă materializată printr-un panou metalic decorativ glisant pe șine. Elementele constructive reprezentative sunt betonul, metalul și lemnul. Prezența scuarului verde a determinat abordarea arhitecturală contrastantă prin materialele folosite, însă ca suprafață ocupată este de 10 ori mai mică decat cea a părții vegetale în care se integrează astfel, neagresiv. Compozițiile de linii verticale și orizontale se regăsesc atât în corpul propriu-zis cât și în sistematizarea exterioară. Finisajul pereților exteriori este realizat din beton turnat în cofraje ce definesc o structură plin/gol rezultând ritmul compozițional de linii verticale. Același ritm se regăsește în terasa adiacentă corpului "poarta", construită din bârne de lemn. Același joc de linii orizontale versus verticale este descris în porțiunea de trotuar din fața intrării, de data aceasta sesizat prin iluminatul cu leduri in pardoseala. Totodată mobilierul din interior este alcătuit din corpuri aplicate pe pereți sau suspendate de tavan în acelasi limbaj de compoziție vertical - orizontal, jucând rolul de cadru expozițional al artiștilor plastici. Amenajarea spațiului verde în care s-a poziționat elementul de arhitectură este realizată cu scopul evidențierii acestuia și integrării sale fluide în restul zonei verzi de tip scuar.
sursa foto |
asocierea de diferite texturi în suprafețele de călcare
sursa foto |
sursa foto |
jocul de litere dispuse în planuri diferite intensifică ritmul vertical-orizontal/ sus-jos
sursa foto |
sursa foto |
sursa foto |
Amenajarea exterioară simplă - gazonarea și folosirea pietrișului ornamental dispus perimetral subliniază arhitectura ”corpului-poartă”
sursa foto |
Iluminatul nocturn este realizat printr-un set de leduri ascunse într-o nișă la nivelul soclului, seara creând senzația de plutire.
sursa foto |
sursa foto
În concluzie, Colonia Pictorilor din Baia Mare conferă unicitate locului printr-un spațiu public de calitate.
Acest articol a fost realizat împreună cu arh. Adrian Ghinea, unul dintre participanții în cadrul proiectului firmei 9 Opțiune, Baia Mare. [ http://www.9.optiune.ro/?portfolio=colonia-pictorilor ]
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu